Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podane najlepiej z sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze gołąbki, według nas i najdelikatniejsze są z kapusty włoskiej. Oczywiście, jeśli chcecie, można je przygotować również z białej kapusty. Można podawać je same z sosem lub dodatkowo z ziemniakami.
Składniki na ok. 15- 20 sztuk (w zależności od wielkości kapusty):
1 główka kapusty włoskiej (lub białej)
400 g ryżu (lub 2 szklanki)
500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka
Jeśli wybraliście kapustę włoską, to ona nie jest tak zwarta, jak kapusta biała i możecie delikatnie oddzielić pojedyncze liście. (Jeśli zewnętrzne liście są brzydkie, można je wyrzucić). Do dużego garnka nalać wodę i ją zagotować. Blanszować porcjami pojedyncze liście tak długo, aż zrobią się szkliste i zmiękną. (Wkładam po ok. 3 liście do wody i gotuję ok. 5 minut). Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia.
Jeśli wybraliście kapustę białą to należy ją całą włożyć do garnka z gotującą się wodą wyciętym otworem do dołu. Kapusta powinna pływać w wodzie, żeby można było ją obracać i wyciągać liście. (Jeśli jest za mało wody, to można zagotować wodę w czajniku i dolać). Gotować ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Następnie odwrócić kapustę i gotować dalej kilka minut, aż widelcem będzie można oddzielać zewnętrzne liście. Te oddzielone liście nie wyciągać od razu tylko jeszcze chwilę gotować dalej z kapustą, aż będą szkliste i miękkie. Wyciągać liście i pozostawić do ostygnięcia. Tak gotować kapustę dalej i oddzielać liście. (Najmniejszych liści nie trzeba oddzielać. Tych małych nie zawijam).
W tym czasie ryż ugotować w 1 litrze osolonej wody. Pod koniec gotowania, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać surowe mięso mielone i całość gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż mięso się ugotuje, czyli straci kolor czerwony. Przyprawić solą i pieprzem.
Odciąć zgrubienie z każdego liścia ostrym nożem.
Na liście nakładać ryż z mięsem, w miejscu wyciętego zgrubienia. Następnie założyć boki liścia do środka i zwinąć ściśle w rulon.
Gołąbki zawijać, aż do wyczerpania nadzienia.
Dno garnka pokryć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi (np. małymi lub jeśli się jakieś porwały). Gołąbki ułożyć ściśle w garnku, złączeniem do dołu i podlać gorącym bulionem. Przykryć pokrywką i gotować na średniej mocy palnika ok. 45- 60 minut, aż kapusta będzie miękka. (Gołąbki również można upiec w piekarniku. W tym celu dno formy żaroodpornej wyłożyć zblanszowanymi, ale niewykorzystanymi liśćmi, ułożyć gołąbki, podlać gorącym bulionem, przykryć pokrywką i piec ok. 1- 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż kapusta będzie miękka.
Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym.
Uwaga:
Najlepiej wybrać kapustę, która nie ma bardzo zbitych liści, wtedy łatwiej jest je oddzielić. W przypadku, gdyby liście nie chciały łatwo odchodzić, należy wsadzić całą kapustę z wyciętym głąbem (jak w przypadku białej kapusty) do garnka z gotującą się wodą i gdy liście zaczną mięknąć oddzielać je od kapusty.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mila·
1 lat temu
super że są zdjęcia, pierwszy raz robiłam i wyszły pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
edward·
1 lat temu
ryz podany jest jako suchy czy gotowany w przepisie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
400 g ryżu, suchego. Gotujemy go według p. 4 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
tradycyjny·
1 lat temu
czemu w polskiej kuchni wszystko musi być 'tradycyjne'. no jak ten ryż może być w polsce 'tradycyjny'?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara ·
2 lat temu
Ja do farszu na gołąbki dodaję do 1,5 kg zmielonego mięsa 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej, 2 szkl. ugotowanego ryżu, parę ugotowanych suszonych grzybów lub pieczarki uduszone z cebulą na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, albo na boczku, następnie dolewam do farszu trochę wywaru z rosołu, albo przegotowanej zimnej wody i dóbrze mieszam, doprawiając wg uznania przyprawami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zibi·
2 lat temu
Ja natomiast nie lubię surowego mięsa.Więc smażę najpierw mielone kotlety i zawijam w liście kapusty zalewam pasatą i gotowe👋😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edi·
2 lat temu
Ja zawijam surowe mięso z ryżem i tak się ugotuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojtek ·
3 lat temu
Pyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Borys·
3 lat temu
Witam .By łatwiej liście odchodziły od główki kapusty należy do gotującej wody dodać trochę oleju ,a zobaczycie znaczącą różnicę. smacznego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
2 lat temu
a ja mam inny sposób w rękaw foliowy i do piekarnika na kilkanaście minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Jutro robię 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liza·
4 lat temu
Ja sos gotuję z wywaru, dodaję łyżeczkę masła i dużo pomidorów, śmietanę 30%. U mnie gołąbki gotują się z marchewką, selerem bez pora oraz z listkami laurowymi i ziarenka i ziela ang. Nie gotuję wywaru osobno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
400g ryżu a mięsa 500g? 😱
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Ja robie pol na pol i wychodzi pyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daga·
4 lat temu
Też mnie to zdziwiło. Właśnie gotuję gołąbki i użyłam na kilogram mięsa 3 torebki ryżu. Do farszu dodaje startą na grubych oczkach marchewkę i pieczarki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Epka ·
3 lat temu
Dokładnie 🥺🥺🥺
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
2 lat temu
I właśnie przez te proporcje ryżu i mięsa , co są w przepisie gołąbki wyszły nie dobre.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dżon·
9 miesięcy temu
400 g suchego ryżu (przed ugotowaniem) oczywiście po ugotowaniu to już nie jest 400 g więc nie panikuj!!!:)
Przepis OK. Ostatnio zamiast gotować kapustę, kladę na noc do zamrażalnika. Liście po rozmrożeniu bardzo fajnie się obierają i nic nie tracą ze swojej świerzości i smaku. Rwelacja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Ciekawy pomysł... Ja nie dam rady tak zrobić ponieważ zamrażarka pełna....😕 Ale pewnie dłużej gotują się gołąbki...??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Ja kapustę z wyciętym głąbem zawijam niezbyt szczelnie folia spożywcza i wkładam do mikrofalówki na około 18 minut moc 750.Liście ładnie się oddzielają. W przypadku kiedy czasami liście w dolnej warstwie są twardawe, to czynność powtarzam do mikrofalówki na około 5-8 minut
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnes·
3 lat temu
Folia do mikrofalówki?? A plastik się nie topi w mikrofali ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
V.S.·
3 lat temu
Son of a gun! Kto daje folie do micofalowki?! Jak jest sezon robie "golabki" w czerwonej papryce z kaszy gryczanej + mielonka wieprzowa...pierwsza klasa smak...palce lizac, a ryz to basmati, prosze sprobowac...smaki nie do przebicia...pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
bigbob·
2 lat temu
A słyszałas kiedy o rękawie do pieczenia? Takim foliowym ? Ja często uzywam w mikrrofali, tylko UWAGA ! Rękaw zawiązac nitką bawełnianą, nei używac oryginalanej zapinki do rekawa - jest z metalu. Chyba nie muszę tłumaczyc co to znaczy ? ;)