Pomysł na sycące śniadanie, kolację lub lekki obiad. Do środka omletu można włożyć różne warzywa. Ja najczęściej robię taki, jak podaję poniżej, bo taki lubią najbardziej moje dzieci. Nie za dużo do środka i tylko z ulubionymi dodatkami ;)
Składniki na 1 omlet:
2-3 jajka
1- 2 plasterki szynki
1 plasterek sera żółtego
1 pomidor
1 ogórek korniszony
sól ziołowa, pieprz, oregano
ok. 3- 4 łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomidor (można najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) i ogórek pokroić w plasterki.
Jajka rozkłócić. Dodać przyprawy.
Olej rozgrzać na patelni o średnicy ok. 28 cm. Wlać masę jajeczną i poruszając patelnią rozprowadzić ją po całej powierzchni. Smażyć, aż omlet zacznie się ścinać i od spodu się przyrumieni. Następnie obrócić omlet na drugą stronę, najlepiej używając szerokiej łopatki. Ściągnąć na chwilkę patelnię z pieca. Na połówce omletu ułożyć szynkę, plasterki pomidora, ogórka i ser żółty. Przykryć drugą połówką, składając omlet na pół. Złożony omlet przysmażyć z obu stron.