Placki ziemniaczano- marchewkowe

Placki ziemniaczane wzbogacone o marchewkę i zieloną cebulkę, starte na grubych oczkach tarki. Chrupiące, smaczne i szybkie do przygotowania. Można podawać je same, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub sosem pieczarkowym. Ja podałam placki z dipem z jogurtu greckiego i startej na tarce rzodkiewki.

Składniki na ok. 15 placków:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 2 nieduże marchewki (ok. 140g)
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 4 łyżki kaszy mannej (w wersji bezglutenowej: kaszy kukurydzianej)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
  2. Cebulkę lub szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Do ziemniaków i marchewki dodać cebulkę, jajka i kaszę mannę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  4. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po kilka placków równocześnie, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
  5. Od razu podawać na ciepło np. z kleksem śmietany.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placki ziemniaczano- marchewkowe Placki ziemniaczano- marchewkowe