Lekki i zdrowy obiad, który jest bezglutenowy, bezmleczny, bezjajeczny i niskowęglowodanowy. Tak przygotowane cukinie są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 nieduże cukinie (jedna ok. 230 g)
400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo- wołowe)
4 zielone cebulki
1 średniej wielkości pomidor
1 łyżka przecieru pomidorowego
ok. 2 łyżek oleju
ok. 50 g sera parmezan
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. (Proszę przekroić je w miarę równo, aby otrzymać dwie równe i stabilne połówki). Pestki wydrążyć łyżeczką. (One nie będą potrzebne).
Cukinie posmarować wewnątrz i z zewnątrz 1 łyżką oleju.
Połówki cukinii ułożyć w żaroodpornym naczyniu i oprószyć solą i pieprzem.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
W tym czasie przygotować nadzienie: Zielone cebulki umyć i osuszyć. Posiekać osobno zieloną i białą część cebulki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać białą część cebulki i lekko podsmażyć. Dodać mięso mielone i zieloną część cebulki. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Następnie wmieszać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Pomidora naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Mięsem mielonym wypełnić wgłębienia w cukinii, dociskając je lekko, aby nie wypadało.
Rozłożyć kawałki pomidora i posypać startym na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) parmezanem.
Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Gdyby po tym czasie ser nie był lekko przyrumieniony, można włączyć na chwilę termoobieg na 180°C (u mnie ok. 4 minut).