Zapiekane polędwiczki wieprzowe

Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 500g polędwicy wieprzowej
- ok. 250g pieczarek
- 1- 2 pomidory
- ok. 200g sera mozzarella
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Marynata:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Polędwicę pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm.
- Przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z olejem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodać mięso, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
- Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
- Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić na plastry.
- Ser mozzarella pokroić na plasterki.
- Polędwiczki usmażyć na patelni z obu stron. (Nie używać dodatkowo oleju. Ja smażę na marynacie). Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na nie ułożyć plasterki pomidora.
- Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez prasę. Dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Sos czosnkowy wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Wyłożyć na pomidory. Na górze rozłożyć ser mozzarella.
- Polędwiczki zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.