Racuchy drożdżowe z jabłkami

Domowe racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące, nie za słodkie i przepyszne. Dla mnie ten przepis to wspomnienie dzieciństwa.

Składniki na ok. 8- 9 placków:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 3 średniej wielkości jabłka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia np. rzepakowy lub masło klarowane
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 8- 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami