Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Domowe racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące, nie za słodkie i przepyszne. Dla mnie ten przepis to wspomnienie dzieciństwa.

Składniki na ok. 8- 9 placków:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 3 średniej wielkości jabłka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia np. rzepakowy lub masło klarowane
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
  5. Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.
  6. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 8- 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irmina · 3 miesięcy temu
    mój debiut. wyszły idealne, wszystko zrobiłam z dokładnością-waga! dla ulepszenia ubiłam jajka z cukrem waniliowym.Zastanawiam się, czy następnym razem nie dodać odrobinę spirytusu, aby nie piły tak oleju.😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 5 miesięcy temu
    Pyszne !! Będę robiła trzeci raz. Znikają w sekundę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janusz · 6 miesięcy temu
    Robiłem dzisiaj te racuchy, z tym, że z podwójnej porcji. Wyszły idealnie. Proporcje składników dobrane idealnie. Trochę zmodyfikowałem ten przepis. Na podwójną porcję dałem 4 jabłka i była to ilość dla mnie wystarczająca. Na patelnie rzucałem po jednej czubatej łyżce ciasta. Wyszły idealnie. Wszystkie opinie negatywne to nieudolność osób, które nie potrafią czytać przepisu w zrozumiały sposób. Racuchy SUPER. Na zdjęciu moje dzieło. Jak na faceta po 60-tce to chyba nieźle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 7 miesięcy temu
    Pyszne racuchy. Najlepsze jakie kiedykolwiek mi wyszly i zostaną już na zawsze ❤️ U mnie z jablkiem i gruszką. Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 miesięcy temu
    Przepis rewelacyjny, proporcje składników właściwe!!! Robiłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni! Racuchy wyszły przepyszne, chrupiące z wierzchu a w środku pulchne. Do ciasta dodałam trochę cynamonu. Rodzinka zajadała się aż miło było patrzeć 😃 Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam 🤗
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 9 miesięcy temu
      Były tak pyszne, że rodzina poprosiła o powtórkę!!!! Tym razem sprawdziłam przepis dodając trochę więcej mąki , tak jak pisali niektórzy w komentarzach. Wyszły znowu pyszniutkie 🤗 Trzymając się przepisu były delikatniejsze, natomiast przy trochę większej ilości mąki są bardziej "mięsiste", ale równie smaczne!!! 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BasiaK · 11 miesięcy temu
    Niebo w gębie! 🤭 Tylko z tego przepisu będę robić racuchy. Mniam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 11 miesięcy temu
    Dwa dni zabierałam się za racuchy. Wreszcie jak się zdecydowałam była burza i nie było prądu. Ciasto z zaczynem wymieszałam łyzką byle jak . Pomimo tego racuchy wyszły przepyszne. Pięknie wyrosły i były mięciutkie. Trzymałam się ściśle podanych proporcji. Gorąco polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 miesięcy temu
    Zawsze robię z tego przepisu i to podwójne  porcje nie zmienię przepisu nigdy zmieniłam raz na inny i katastrofa a ten jest super najlepsze są z borowkami mniam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Zaczyn ładnie wyrósł, wyrobiony został z reszta składników i odstawiony. Pod przykryciem ściereczki. Po 25min ciasto tak wyrosło ze aż podniosło ściereczkę. Po 30 min opadło całkowicie. Czy tak miało być czy coś jest nie tak? Wszystko robione według przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Pyszotka! Ja zawsze daje więcej jabłek. U mnie są jabłka w cieście, zamiast ciasto z jabłkami. No i nie daje jajka. Przepis zapisuje. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 1 lat temu
    Pyszne, robione z wagą 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hana · 1 lat temu
    bardzo dobry przepis - a racuchy wyśmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Najlepszy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Donata Gruszka · 1 lat temu
    Oczywiście za czyny nie wyrósł. Prawdopodobnie jest tam za dużo mleka na tą ilość mąki. pięć łyżek to było bardzo wodniste. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 1 lat temu
      5 łyżek? A czego dała pani 5 łyżek.maki jest akurat trzeba wiedzieć ile to 250 g albo poprostu zważyć....
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 1 lat temu
        Pani Danucie chodziło raczej  o ilość mąki do rozczynu, a nie do całości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Berna · 1 lat temu
    Najlepszy przepis na drożdżowe racuchy! Wypróbowany przepis, ja tylko tre jabłka. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Trzeba odrazu podwoić składniki bo takie dobre że 8 to za mało:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Casey · 1 lat temu
    Dobre i chrupiące. :)Zrobiłam jak w przepisie tylko dałam jedno jabłko (nie 3) i cynamon.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Jejku, początkowo spanikowałam, że ciasto jest takie lejące się. Ale było już za późno i całe szczęście! Nigdy nie miałam tak pięknych racuchów! Nie opadają, pięknie się rumienią, mięciutkie i pulchne. Niesamowite! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Zrobiłam raz ale były takie pyszne ze zeżarłam sama he i teraz muszę robic jeszcze raz proponuje od razu robić na dwie porcje ciężko się nakładają na patelnie ale jakoś dałam rady 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 miesięcy temu
      Do nakładania polecam moczyć łyżkę w wodzie :) tylko otrzepać z nadmiaru wody żeby nie dostała się do oleju bo będzie pryskać :)