Racuchy drożdżowe z jabłkami


Domowe racuchy drożdżowe z kawałkami jabłek. Danie na słodko, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Racuchy są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące, nie za słodkie i przepyszne. Dla mnie ten przepis to wspomnienie dzieciństwa.
Składniki na ok. 8- 9 placków:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 3 średniej wielkości jabłka
Dodatkowo:
- olej do smażenia np. rzepakowy lub masło klarowane
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe, zaczynając od przygotowania zaczynu: W misce wymieszać lekko ciepłe mleko z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem, używając mieszadeł do wyrabiania ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta i delikatnie wymieszać.
- Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki (po ok. 2 łyżki). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone racuchy odkładać na ręczniki papierowe, następnie przełożyć na talerze i posypać cukrem pudrem.
- Podawać najlepiej od razu na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 8- 9 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.