Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Papryki wypełnione są farszem mięsno- ryżowym z dodatkiem mozzarelli i sera żółtego. Efektownie podane danie obiadowe. Bardzo smaczne, sycące i pełne różnych smaków.
Składniki na ok. 8 porcji:
- 8 średniej wielkości papryk
- 125g ryżu
- 500g mięsa mielonego
- 250g sera mozzarella
- troszkę tartego sera żółtego (ok. 40g)
- jajko
- bułka (może być z dnia wczorajszego)
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki bulionu (np. domowego z tego przepisu: "Bulion warzywny")
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Bułkę namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Ser mozzarella pokroić w kostkę.
- Bułkę odcisnąć. Dodać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, ser mozzarella, ser żółty i ugotowany ryż. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać.
- Papryki umyć, wyciąć kapelusiki i wydrążyć w środku. Papryki napełnić przygotowaną masą mięsno- ryżową.
- Papryki włożyć do głębokiego garnka, podlać bulionem i dusić na małym ogniu ok. 50 minut pod przykryciem. W razie potrzeby podlać niewielką ilością bulionu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.