0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
2 pieczarki
0,5 papryki czerwonej
0,5 średniej wielkości cebuli
pół pęczka natki pietruszki
jajko
przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w drobniutką kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki oraz jajko. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wymieszać masę mięsną.
Z masy mięsnej uformować 4 płaskie kotlety.
Smażyć na patelni teflonowej (najlepiej grillowej) bez dodatku tłuszczu (lub na małej ilości) z obu stron.
Uwagi: Hamburgery można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i zieloną sałatą. Również tradycyjnie w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli, sera żółtego, ketchupu itp.