Hamburgery

Składniki na ok. 4 porcje:
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
- 2 pieczarki
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 średniej wielkości cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w drobniutką kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, paprykę, pieczarki, natkę pietruszki oraz jajko. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wymieszać masę mięsną.
- Z masy mięsnej uformować 4 płaskie kotlety.
- Smażyć na patelni teflonowej (najlepiej grillowej) bez dodatku tłuszczu (lub na małej ilości) z obu stron.
Uwagi:
Hamburgery można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i zieloną sałatą. Również tradycyjnie w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli, sera żółtego, ketchupu itp.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.