0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
250g pieczarek
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili
2 ogórki konserwowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr wody
łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
kwaśna śmietana ok. 10- 18%
olej do smażenia
mąka pszenna
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.
Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki. Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
3 lat temu
A kiedy dodać tej śmietany kwaśnej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Podawać z kleksem śmietany ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
4 lat temu
Można dodać ogórki kiszone zamiast konserwowych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można, jeśli chcesz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola K.·
5 lat temu
Właśnie zrobiłam. Wyszło bardzo fajnie. Gałka muszkatołowa to jest wisienka na torcie! Placki wyszły super. Jeśli mogę coś zasugerować, to aby przy pierwszym wspomnieniu papryk - dodać, że chodzi o przyprawy suche. A w drugiej kolejności o warzywa. Ja zrobiłam na odwrót. Pozdrawiam serdecznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia Hosia·
10 lat temu
Placki po węgiersku ,REWELACJA !!!!!!dzis znalazłam ,dzis robiłam przepyszne!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
Ja placki ziemniaczane robie tak że ziemniaki trę na dużych oczkach moim zdaniem takie są smaczniejsze. Bardzo podobają mi się przepisy ostatnio robiłam roladki i jak dla mnie nowość zupę kukurydziana bardzo szybka pyszna i sycaca
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Atlanta·
11 lat temu
Trochę pracochłonne ale warto było spędzić pół dnia w kuchni. Palce lizać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria Nowakowska·
6 lat temu
Hej, ja mam od niedawna robot do tarcia ziemniaków kenwood i przygotowanie tych pysznych placuszków zajmuje naprawdę niewiele czasu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
11 lat temu
Przepyszne placuszki :) ja dodałam jeszcze tymianek, ale to rzecz gustu i smaku :) Polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
Pychota ! Dziś robiłam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ata·
11 lat temu
Placki ziemniaczane są pyszne. Zrobiłam dzisiaj na obiad i napewno będę robić częściej. Polecam i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
monisia·
12 lat temu
przepyszne placuszki, nie trzeba pomidorków, bo kolor jest fajny dzięki papryce w proszku. super blog, będe tu częściej zaglądać :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
13 lat temu
hej przepis cakiem ok ale mnie brakuje tu pomidorowej nutki może warto by dodać odrobinę przecieru i kolor będzie ladniejszy