Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
  • 250g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku,  majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • kwaśna śmietana ok. 10- 18%
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
  2. Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
  3. Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
  4. Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  5. Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.  
  6. Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki.  Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania.  Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
  7. W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
  8. Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
  9. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
  11. Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  12. Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.

Smacznego.

 Placki ziemniaczane po węgiersku

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 2 lat temu
    A kiedy dodać tej śmietany kwaśnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 3 lat temu
    Można dodać ogórki kiszone zamiast konserwowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K. · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam. Wyszło bardzo fajnie. Gałka muszkatołowa to jest wisienka na torcie! Placki wyszły super. Jeśli mogę coś zasugerować, to aby przy pierwszym wspomnieniu papryk - dodać, że chodzi o przyprawy suche. A w drugiej kolejności o warzywa. Ja zrobiłam na odwrót. Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia Hosia · 8 lat temu
    Placki po węgiersku ,REWELACJA !!!!!!dzis znalazłam ,dzis robiłam przepyszne!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 lat temu
    Ja placki ziemniaczane robie tak że ziemniaki trę na dużych oczkach moim zdaniem takie są smaczniejsze. Bardzo podobają mi się przepisy ostatnio robiłam roladki i jak dla mnie nowość zupę kukurydziana bardzo szybka pyszna i sycaca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 9 lat temu
    Trochę pracochłonne ale warto było spędzić pół dnia w kuchni. Palce lizać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daria Nowakowska · 4 lat temu
      Hej, ja mam od niedawna robot do tarcia ziemniaków kenwood i przygotowanie tych pysznych placuszków zajmuje naprawdę niewiele czasu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Przepyszne placuszki :) ja dodałam jeszcze tymianek, ale to rzecz gustu i smaku :) Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Pychota ! Dziś robiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ata · 10 lat temu
    Placki ziemniaczane są pyszne. Zrobiłam dzisiaj na obiad i napewno będę robić częściej. Polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monisia · 11 lat temu
    przepyszne placuszki, nie trzeba pomidorków, bo kolor jest fajny dzięki papryce w proszku. super blog, będe tu częściej zaglądać :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    hej przepis cakiem ok ale mnie brakuje tu pomidorowej nutki może warto by dodać odrobinę przecieru i kolor będzie ladniejszy