Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki na 5-6 porcji:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Gulasz:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
- 250g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chili
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka w proszku, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
- kwaśna śmietana ok. 10- 18%
- olej do smażenia
- mąka pszenna
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, pokroić w kostkę, posolić i otoczyć starannie w mące.
- Cebulę obrać. Cebulę, papryki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować drobniutko.
- Mięso i cebulę smażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć tak długo, aż mięso i cebula mocno się zrumienią. Dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę.
- Do mięsa dolać wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Podczas gotowania oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i przesmażyć na małej ilości tłuszczu.
- Po 30 minutach dodać do gotującego się mięsa pieczarki, papryki i ogórki. Gotować mięso do miękkości. 2- 3 łyżki mąki rozmieszać w małej ilości wody tak, aby nie było żadnych grudek i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Jeszcze chwilkę pogotować. Na końcu dodać natkę pietruszki.
- W trakcie gotowania gulaszu przygotować placki ziemniaczane.
- Ziemniaki i cebulę obrać i umyć.
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć placki z obu stron.
- Placki wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przełożyć placki na talerz i polać gulaszem. Na środek zrobić kleksa z kwaśnej śmietany.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.