Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą


Paluszki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Paluszki z ziemniaków obtoczone są w jajku i bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Do ciasta ziemniaczanego można dodać kukurydzę, groszek z puszki i ugotowaną marchewkę dla wzbogacenia smaku i koloru.
Smaczne danie jarskie np. w towarzystwie sałatki lub przekąska na ciepło. Najsmaczniejsze z sosem pomidorowym lub keczupem.
Składniki na ok. 14 sztuk:
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 1-2 szklanki mąki pszennej*
- pół puszki groszku (ok. 140 g po odsączeniu, lub parę łyżek groszku i kukurydzy)
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki ugotować z osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, albo pognieść tłuczkiem do ziemniaków. (Preferuję raczej tłuczek, aby pozostały kawałki ziemniaków). Przyprawić mocno solą i pieprzem.
- Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
- Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto. (Im mniej mąki tym ciasto delikatniejsze). Następnie dodać marchewkę, groszek i kukurydzę. Delikatnie zagnieść. (Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale taką, aby dało się z niego formować paluszki).
- Uformować dowolnej wielkości paluszki (na zdjęciu o wielkości ok. 10 x 4 cm. Ręce można posypywać mąką lub moczyć w wodzie, aby ciasto się mocno do nich nie kleiło).
- Pozostałe dwa jajka rozkłócić w miseczce. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Paluszki obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć od razu na głębokim oleju z obu stron do zarumienienia.
- Układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe.
Uwaga:
* Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków. Do ziemniaków mącznych, typu C dodaję trochę ponad szklankę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.