Jak przygotować kwiaty cukinii
Jak przygotować kwiaty cukinii ?
Kwiaty cukinii przywiozłam z Włoch. Są one tam bardzo popularne i można je dostać zarówno na bazarze jak i w supermarkecie. W Polsce niestety nie są aż tak popularne. Jeśli uda Wam się je dostać na targu lub macie je na działce to zachęcam do ich przygotowania, bo są bardzo smaczne.
Przygotowywać można kwiaty cukinii na różne sposoby. Można je smażyć same lub z nadzieniem, zapiekać w piekarniku, przygotować z ich użyciem tartę, pizzę, omlet, risotto itp. Można dodać je również surowe do sałatki. Nadziewać można kwiaty według uznania. Najczęściej jest to ser ricotta, mozzarella, kremowy w połączeniu z ziołami, anchois, czy oliwkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować dowolny, ulubiony farsz. Może to być także farsz mięsny. Najbardziej znanym daniem są kwiatki cukinii w tempurze (smażone na oleju po obtoczeniu w cieście naleśnikowym przygotowanym na wodzie). To klasyczny przepis z wykorzystaniem tych kwiatów, a jednocześnie według mnie najsmaczniejszy.
Kwiaty cukinii dzielą się na dwa rodzaje. Wyróżnia się kwiaty męskie i żeńskie. Męskie to sam kwiat z łodygą. Żeńskie natomiast połączone są z małą, młodą cukinią. Smak kwiatów, bez względu na rodzaj, jest taki sam.
Kwiaty męskie:
Kwiaty żeńskie:
Przygotowanie kwiatów cukinii
Przygotowując potrawę z użyciem kwiatów cukinii należy je najpierw oczyścić. Kwiaty należy opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
Następnie należy delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
Tak przygotowane kwiaty są już gotowe do użycia według wybranego przepisu.