Kapusta włoska z piekarnika
- Preparation Time: PT0H10M
- Cooking Time: PT0H40M
- Total Time: PT0H50M
- Servings: 8
- Diet: Glutenfrei, Low Carb, Keto, Vegetarisch
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Warzywa
- Składnik - Nabiał: Ser żółty
- Składnik - Warzywa: Kapusta
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Piekarnik
Kapusta włoska zapiekana w piekarniku to fajny, warzywny dodatek do dania głównego. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i ziemniaków. Koniecznie przygotujcie do niej dodatkowo jakiś dip np. sos czosnkowy, jogurtowy lub z serem feta. Ja podałam ją na mizerii. Też fajne połączenie.
Składniki na 8 porcji:
- 1 kapusta włoska, ok. 1 kg
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Brzydkie, zewnętrzne liście z kapusty oderwać i wyrzucić. Kapustę pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze.
- W miseczce wymieszać oliwę, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować każdy kawałek kapusty z prawej i lewej strony.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż kapusta dobrze się przyrumieni. Następnie wysunąć z piekarnika i przechylając lekko na boki kawałki kapusty, posypać je parmezanem. Piec dalej ok. 4 minut, aż ser się roztopi.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 65
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.