Kapusta włoska z piekarnika

  • Preparation Time: PT0H10M
  • Cooking Time: PT0H40M
  • Total Time: PT0H50M
  • Servings: 8
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb, Keto, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Warzywa
  • Składnik - Nabiał: Ser żółty
  • Składnik - Warzywa: Kapusta
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Piekarnik
Napisz komentarz
Kapusta włoska z piekarnika

Kapusta włoska zapiekana w piekarniku to fajny, warzywny dodatek do dania głównego. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i ziemniaków. Koniecznie przygotujcie do niej dodatkowo jakiś dip np. sos czosnkowy, jogurtowy lub z serem feta. Ja podałam ją na mizerii. Też fajne połączenie.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 kapusta włoska, ok. 1 kg
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Brzydkie, zewnętrzne liście z kapusty oderwać i wyrzucić. Kapustę pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze.
  3. W miseczce wymieszać oliwę, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować każdy kawałek kapusty z prawej i lewej strony.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż kapusta dobrze się przyrumieni. Następnie wysunąć z piekarnika i przechylając lekko na boki kawałki kapusty, posypać je parmezanem. Piec dalej ok. 4 minut, aż ser się roztopi.

2

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kapusta włoska z piekarnika Kapusta włoska z piekarnika
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.