
Kapusta włoska zapiekana w piekarniku to fajny, warzywny dodatek do dania głównego. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i ziemniaków. Koniecznie przygotujcie do niej dodatkowo jakiś dip np. sos czosnkowy, jogurtowy lub z serem feta. Ja podałam ją na mizerii. Też fajne połączenie.
Składniki na 8 porcji:
- 1 kapusta włoska, ok. 1 kg
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Brzydkie, zewnętrzne liście z kapusty oderwać i wyrzucić. Kapustę pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze.
- W miseczce wymieszać oliwę, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować każdy kawałek kapusty z prawej i lewej strony.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż kapusta dobrze się przyrumieni. Następnie wysunąć z piekarnika i przechylając lekko na boki kawałki kapusty, posypać je parmezanem. Piec dalej ok. 4 minut, aż ser się roztopi.

|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
