Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Pasta z czerwonej, pieczonej papryki i prażonych orzechów włoskich. Smaczny dodatek do świeżego pieczywa lub jako dip do warzyw lub pieczonego mięsa.
Składniki na ok. 350 ml pasty:
- 3 papryki czerwone
- 100 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, grzałka góra- dół, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Gorące papryki przełożyć od razu do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na ok. 15 minut. Następnie obrać ze skórki, odciąć przypieczone miejsca i pokroić na kawałki.
- Połówki orzechów podprażyć ok. 5 minut na suchej patelni, poruszając patelnią od czasu do czasu, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Papryki, orzechy, czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę w proszku zmiksować blenderem lub w malakserze na w miarę gładką masę. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Można przechowywać do ok. 3 dni w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość: |
ok. 350 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 3537
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.