Dip z awokado

  • Preparation Time: PT0H05M
  • Total Time: PT0H05M
  • Servings: 2
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb, Keto, Laktosefrei, *LowSaltDiet, Vegan, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na zimno
  • Główny składnik: Owoce
  • Składnik - Warzywa: Czosnek
  • Składnik - Owoce: Awokado
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Śniadanie, Obiad, Kolacja, Przekąska
  • Okazja: Impreza, prywatka, Na grilla i ognisko
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Bez laktozy, Bez mięsa, Wegańskie, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Blender, Na surowo
3 Komentarzy
Dip z awokado

Dip z awokado – zdrowa pasta na każdą okazję.

Dip z awokado to szybka i zdrowa propozycja na lekki dodatek do pieczywa, pieczonych ziemniaków, gotowanych jajek czy mięsa smażonego lub grillowanego. Ten kremowy dip z dojrzałego awokado, aromatycznego czosnku i świeżej natki pietruszki świetnie sprawdzi się na każdej imprezie i jako codzienna przekąska w domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę co sprawia, że możesz go zrobić "w biegu".

To, co go wyróżnia, to prostota i świeżość składników – awokado wystarczy zmiksować z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki, by uzyskać gładką, zieloną masę o idealnej konsystencji.

Dip z awokado możesz podać bezpośrednio po przygotowaniu – nie wymaga czasu na przegryzienie się smaków. To także świetny sposób, by wprowadzić zdrowe tłuszcze do diety – awokado dostarcza wartościowych składników odżywczych i sprawia, że dip jest odżywczy i sycący.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i delikatnie przekręcić połówki w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić. Usunąć pestkę (można wbić ostrożnie nóż w pestkę i wyjąć ją ruchem skrętnym). Łyżką oddzielić miąższ od skórki i przełożyć do miski.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę prosto do awokado.
  3. Dodać sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość zmiksować blenderem na gładką masę (można również rozgnieść widelcem, jeśli konsystencja nie musi być całkowicie gładka).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Dip z awokado
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.