Krem chrzanowy nadaje się jako dodatek do wędliny lub jajek na twardo. W zależności od tego, jaki ostry chcemy uzyskać krem, możemy sparzyć więcej lub mniej chrzanu. Niektórzy nie parzą go wcale, ale wtedy jest on bardzo ostry.
Do kremu dodaję Majonez Kielecki, ponieważ to dla mnie najlepszy majonez na rynku polskim. U mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała tego majonezu, a teraz ja go używam w mojej kuchni.
Składniki na ok. 540g (prawie 500ml):
200 g korzenia chrzanu
200g gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu typu greckiego (najlepiej 10% tłuszczu)
3 jajka na twardo
2 łyżki majonezu (polecam kielecki)
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Chrzan obrać, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem lub w malakserze. (Ewentualnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miksuję w Thermomixie).
Ok. ⅔ chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać ok. 1½ szklanki wrzątku. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dobrze odcisnąć.
Chrzan przełożyć do miseczki. Dodać resztę chrzanu i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie obrać jajka i pokroić w drobną kostkę.
Do chłodnego chrzanu dodać jajka, majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. (Można dodać na początku mniej śmietany. Ja daję zawsze 200g, ale można zrobić gęstszy krem w zależności od upodobań).
Krem przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać do kilku dni w lodówce.
z ciekawości szukałem przepisu na krem, który przygotowuję wg własnego pomysłu, ten jest identyczny, dla ułatwienia miksuję jaja ze śmietaną i majonezem na jednolity krem, dzięki temu przygotowanie trwa chwilę, pozdrawiam!