Szybka, prosta i smaczna pasta do chleba lub dip do warzyw. Składa się z sera feta, aromatycznych pomidorów suszonych, oliwek i świeżej bazylii. Dodatek serka kremowego sprawia, że jest delikatniejsza i bardziej kremowa.
Składniki na ok. 370 g:
200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g serka kremowego typu Philadelphia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, koncentrat pomidorowy i serek kremowy zmiksować w malakserze lub blenderze. (Nie trzeba na gładką masę. Mogą zostać kawałki).
Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz zmiksować. (Dodaję ok. 3 łyżek). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. (Z solą ostrożnie. Feta jest już słona).
Pasta trafiła w mój gust:) Pyszne, śródziemnomorskie smaki. Dobrze komponuje się z pieczywem i świetnie się sprawdza jako nadzienie do rollsów na zimno.