Smalec

Napisz komentarz
Smalec

Domowy smalec ze słoniny ze skwarkami i cebulą. To pyszne skwarki w wytopionym tłuszczu, które idealnie nadają się do polania klusek ziemniaczanych, pierogów lub po prostu do posmarowania nim pajdy chleba.

Taki smalec można długo przechowywać w lodówce (do ok. miesiąca), w zamkniętym słoiku. Jeśli zrezygnujemy z cebuli to może stać nawet kilka miesięcy.

Składniki na ok. 750 ml:

  • 800 g słoniny wieprzowej, surowej lub wędzonej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli słonina ma skórę, należy ją odciąć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. (Krojenie jest pracochłonne. Trwa ok. 40 minut). Przełożyć do garnka.

słonina wieprzowa, surowa (po lewej) i wędzona (po prawej):

2

  1. Zimny garnek ze słoniną ustawić na palniku i dopiero go włączyć na między niską, a średnią moc. Podgrzewać, często mieszając. (Nie należy się spieszyć. Za wysoka temperatura spowoduje, że skwarki się spieką i będą twarde. Tłuszcz powinien powoli się wytapiać. Trwa to ok. 40 minut).

3

  1. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę.
  2. Gdy tłuszcz się wytopi (będzie go dużo), a skwarki zaczną się delikatnie rumienić, dodać cebulę. Zwiększyć moc palnika na średnią i smażyć dalej. Gdy cebula się zeszkli można dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć, aż cebula się przyrumieni.
  3. Na końcu można dodać trochę soli i pieprzu. (Sól nie rozpuszcza się w tłuszczu. Opada na dno garnka i może wydawać się, że tłuszcz nie jest słony. Dlatego nie dawajcie za dużo soli, max. płaską łyżeczką na podaną ilość, bo można przesolić. Jak tłuszcz zacznie gęstnieć, wymieszać go i wtedy połączy się z przyprawami. Można też smalcu nie doprawiać i dopiero np. polane roztopionym smalcem kluski posolić).
  4. Poczekać, aż tłuszcz przestygnie i następnie przelać do słoika/ lub mniejszych słoiczków. Zakręcić i wstawić do lodówki. (Skwarki opadną na spód, gdy tłuszcz będzie jeszcze płynny. Jeśli chcemy, aby skwarki były równomiernie rozłożone, to należy poczekać, aż tłuszcz ostygnie, zrobi się biały i dopiero wtedy przemieszać go i przełożyć do słoika).
  5. Wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 750 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Smalec Smalec
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.