Chipsy ze skórek bobu
Czy wiedzieliście, że skórki bobu można wykorzystać w fajny sposób i zrobić z nich zdrowe, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe chipsy, przekąskę? Ugotowany bób można jeść ze skórką lub bez. Jak kto lubi. Do sałatek jednak dodajemy bób obrany, a skórki polecam osuszyć, wymieszać z oliwą i przyprawami i upiec w piekarniku. Chrupiące skórki można zjeść same, z dipem np. majonezem lub sosem czosnkowym lub też wykorzystać do sałatek np. do posypania sałatki z wierzchu zamiast prażonych ziaren, czy prażonej cebulki.
Najlepiej wykorzystać skórki z młodego bobu, gdy skórki są miększe. Przyprawy można dać dowolne, według smaku np. czosnek granulowany, papryka (słodka, ostra lub wędzona) w proszku, oregano, rozmaryn, sól, pieprz.
Składniki:
- skórki po 500 g ugotowanego bobu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
- Skórki osuszyć ręcznikiem papierowym. (Dobrze, jak jeszcze poleżą i wyschną).
- W misce wymieszać oliwę z przyprawami. Dodać skórki i wymieszać, aby obtoczyły się w tłuszczu i przyprawach.
- Rozłożyć równomiernie na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby możliwie nie nachodziły na siebie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut (lub ciut dłużej) w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią na brązowy kolor. (Za jasne będą gumowate. Lepiej je dobrze przypiec, będą chrupiące. Należy jednak uważać, żeby ich nie przypalić).
- Pozostawić do ostygnięcia i podawać.
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!