Frytki z fasolki szparagowej
Zdrowe, niskowęglowodanowe frytki z żółtej fasolki szparagowej. Są smaczne i lekko chrupiące. Można zajadać je same, albo jako dodatek do mięsa, ryb np. w towarzystwie surówki. Prosty i szybki przepis.
Składniki:
- żółta fasolka szparagowa
- masło klarowane lub smalec do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
- Odciąć końcówki fasolki i ją wypłukać.
- Zagotować wodę. Gotującą wodę posolić i wrzucić fasolkę. Gotować pod przykryciem 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku.
- Fasolkę osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni. Dodać fasolkę i smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, aż się zezłoci. (Fasolka powinna smażyć się w tłuszczu, ale nie musi w nim pływać. Smażyć fasolkę porcjami i mieszać, aby się równomiernie zarumieniła).
- Podawać na ciepło posypaną solą. Można też posypać posiekanym szczypiorkiem lub pieprzem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 2 (z 400 g fasolki) |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 1205
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.