Paszteciki krucho- drożdżowe z kapustą i grzybami
Pyszne paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami przygotowane z ciasta krucho- drożdżowego, które nadaje się nie tylko na paszteciki, ale także na słodko np. do rogalików: "Rogaliki krucho- drożdżowe" lub strucli: "Strucla krucho- drożdżowa z jabłkami". Paszteciki są chrupiące z zewnątrz, a zarazem miękkie w środku. Ciasto fajnie zwiększa objętość i jest delikatne.
Składniki na ok. 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Do posmarowania:
- 1 jajko
Do posypania (opcjonalnie):
- sezam (biały i/ lub czarny)
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
- Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto krucho- drożdżowe: Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na małe kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki i chwilę zagnieść, aż się trochę ociepli i będzie jednolite. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży prostokąt ok. 47x 36 cm.
- Pociąć ostrym nożem na 4 paski, wzdłuż dłuższego boku.
- Farsz rozłożyć łyżeczką na środku każdego paska.
- Zwinąć w rulon, delikatnie dociskając końce. Rulony ułożyć złączeniem do dołu. Każdy rulon pokroić na kawałki o długości ok. 4- 5 cm. Paszteciki układać w odstępach na dwóch blachach wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
- Jajko rozkłócić w miseczce. (Jeśli złączenia się rozklejają można posmarować je jajkiem i skleić, ale jeśli złączenie jest na środku i do dołu nie jest to konieczne). Przy pomocy pędzelka posmarować paszteciki na pierwszej blasze jajkiem i od razu posypać sezamem.
- Pierwszą blachę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35- 40 minut, do zarumienienia. (Po upieczeniu najlepiej przeciąć jednego i sprawdzić, czy jest upieczony w środku. Jeśli nie, dopiec jeszcze z 5 minut).
- W ten sam sposób upiec drugą porcję pasztecików.
Liczba sztuk: |
ok. 40 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 5070
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.