Tortilla z kremem z awokado i serka kremowego, czerwoną i białą kapustą oraz pomidorem. Pyszna, sycąca przekąska np. zamiast kanapki, lunch do pracy lub w upały lekki, bezmięsny obiad.
Składniki na ok. 8 sztuk:
ok. 8 placków z tortilli np. pszennej o średnicy ok. 24 cm
ok. 100 g białej kapusty
ok. 100 g czerwonej kapusty
4 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
70 g ogórków korniszonych
1 marchewka
4 średniej wielkości pomidory
Dip z awokado:
1 dojrzałe awokado
300 g serka kremowego typu Philadelphia
1 ząbek czosnku
10 listków świeżej bazylii
kilka listków natki pietruszki
sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Białą i czerwoną kapustę poszatkować drobno i przełożyć do miski.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki pokroić w małą kostkę.
Marchewkę, ogórki i posiekaną zieloną cebulkę dodać do miski i wymieszać.
Przygotować dip: Serek kremowy przełożyć do wysokiej miski. Dodać miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszarpane na drobno listki bazylii i pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką pastę.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Placki smarować dipem, pozostawiając odstępy od brzegów. Na jednej stronie placka rozłożyć sporą garść kapusty. Na kapuście rozłożyć po 3 plasterki pomidora.
Zawinąć placek od spodu, aby był tylko od góry otwarty, a od spodu, żeby nic nie wypadało.
Następnie zwinąć ściśle od strony z nadzieniem.
Gotową tortillę można od dołu zawinąć w kawałek papieru śniadaniowego lub do pieczenia, aby lepiej się trzymała, jeśli nie będzie zjedzona od razu.
Ogólnie smaczne danie, w moim stylu zresztą. Pomysł mi się podoba, natomiast surowe kapusty (jeśli nie używamy szatkownicy) są twarde, zbyt twarde. Polecam zblanszować żeby zachowały jędrność i smak. Można ewentualnie zastąpić różnymi gatunkami sałat.
A czy jest szansa na przepis na domowe placki z tortilli? Raz w życiu próbowałam zrobić i się nie udało ☹️, a jestem pewna, że wg Twojej instrukcji poszłoby dobrze! 😊