
Tortilla z kremem z awokado i serka kremowego, czerwoną i białą kapustą oraz pomidorem. Pyszna, sycąca przekąska np. zamiast kanapki, lunch do pracy lub w upały lekki, bezmięsny obiad.
Składniki na ok. 8 sztuk:
- ok. 8 placków z tortilli np. pszennej o średnicy ok. 24 cm
- ok. 100 g białej kapusty
- ok. 100 g czerwonej kapusty
- 4 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub szczypiorku
- 70 g ogórków korniszonych
- 1 marchewka
- 4 średniej wielkości pomidory
Dip z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 ząbek czosnku
- 10 listków świeżej bazylii
- kilka listków natki pietruszki
- sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Białą i czerwoną kapustę poszatkować drobno i przełożyć do miski.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki pokroić w małą kostkę.
- Marchewkę, ogórki i posiekaną zieloną cebulkę dodać do miski i wymieszać.

- Przygotować dip: Serek kremowy przełożyć do wysokiej miski. Dodać miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszarpane na drobno listki bazylii i pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować blenderem na gładką pastę.

- Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
- Placki smarować dipem, pozostawiając odstępy od brzegów. Na jednej stronie placka rozłożyć sporą garść kapusty. Na kapuście rozłożyć po 3 plasterki pomidora.

- Zawinąć placek od spodu, aby był tylko od góry otwarty, a od spodu, żeby nic nie wypadało.

- Następnie zwinąć ściśle od strony z nadzieniem.


- Gotową tortillę można od dołu zawinąć w kawałek papieru śniadaniowego lub do pieczenia, aby lepiej się trzymała, jeśli nie będzie zjedzona od razu.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
