Ślimaki pizzowe
Mini pizze z ciasta drożdżowego zwinięte jak ślimaki. Można właściwie nadziać je dowolnym nadzieniem jakie dajemy do zwykłej pizzy. Najbardziej klasyczne i lubiane przez dzieci nadzienie to sos pomidorowy, ser żółty i szynka lub salami. Takie mini pizze sprawdzą się jako przekąska, na kolację, piknik czy do szkoły. Smakują na ciepło i zimno.
Składniki na ok. 35 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml lekko ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki suszonych ziół np. prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Nadzienie:
- ser żółty tarty do pizzy np. mozzarella (ok. 150 g)
- szynka (ok. 100 g)
Dodatkowo:
- mąka do posypywania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150 ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- W tym czasie przygotować sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać oliwę i przyprawy. Zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x 30 cm.
- Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi wzdłuż dłuższych boków. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Posypać pokrojoną szynką i serem żółtym.
- Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (zaczynając zwijanie od miejsca przecięcia), tworząc dwie rolady.
- Rolady ułożyć złączeniem do dołu i pokroić ostrym, dużym nożem na plasterki o szerokości ok. 2,5- 3 cm.
- Ślimaki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Ślimaki pozostawić na blachach, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 35 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 38188
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!