Myszki z jajek

1 Komentarz
Myszki z jajek

Efektowna dekoracja stołu, zachęcająca do jedzenia jajek nie tylko dzieci ;) Do tego nieskomplikowana w przygotowaniu. Myszki robi się łatwo i przyjemnie. Najbardziej obawiałam się przyczepiania wąsów, aby nie odpadły. Okazało się, że koperek sam przykleja się do wilgotnego jajka :) Rzodkiewki na uszy polecam wsunąć w nacięcie zrobione uprzednio nożem. Wciskanie plasterka rzodkiewki bez nacięcia może się udać, ale może też spowodować brzydkie pęknięcie białka, dlatego lepiej jest zrobić nożykiem szczelinę.

Składniki:

  • jajka (ilość według uznania)
  • goździki (przyprawa)
  • rzodkiewki
  • świeży koperek lub szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Ściąć od dołu, aby jajka można było stabilnie postawić. (Odcięte część można zjeść np. na kanapce).
  2. Rzodkiewki umyć, odciąć korzonki i je zachować. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
  3. Małym, ostrym nożykiem zrobić nacięcia w miejscach, gdzie mają być uszy i wsunąć w nie po plasterku rzodkiewki.
  4. Wkręcić ostrożnie goździki robiąc oczy i nos.
  5. Koperek opłukać i osuszyć. Oderwać odrobinę koperku na wąsy i ułożyć na jajku. (Nie ma problemu z przymocowaniem koperku. On się sam "przyklei" do jajka. Wystarczy położyć go na jajku).
  6. Odłożony korzonek wkręcić z tyłu, robiąc ogonek.
  7. Gotowe myszki ułożyć na dużym talerzu lub tacce.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Myszki z jajek Myszki z jajek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.