Świeża porcja letnich owoców w misce. To owocowe smoothie na bazie mrożonych bananów z dodatkiem świeżych brzoskwiń i czerwonych porzeczek. Ta wegańska i zdrowa porcja witamin może stanowić śniadanie lub lekki deser.
Składniki na ok. 2 porcje:
Smoothie bowl:
2 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone co najmniej 5 godzin wcześniej (czyt.: "Jak mrozić banany")
2 dojrzałe brzoskwinie
150 g czerwonych porzeczek
Do dekoracji:
brzoskwinia
2 łyżki granoli lub musli
kilka gałązek czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
Przygotować smoothie: Brzoskwinie naciąć od góry na krzyż, ułożyć w misce, zalać wrzątkiem do przykrycia i odczekać chwilę. Następnie odlać wodę, ściągnąć skórkę nożykiem, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić na kawałki.
Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek.
Kawałki brzoskwiń, porzeczki i mrożone banany przełożyć do blendera/ naczynia miksującego (u mnie Thermomix).
Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły).
Mus przelać do dwóch misek. Udekorować kawałkami brzoskwini, porzeczkami i posypać granolą. Podawać od razu.