Zapiekane papryki faszerowane serkiem kremowym, owinięte plasterkami boczku i podane na świeżej sałatce z zielonej sałaty, awokado, rzodkiewki i ogórka. Pyszna przystawka na ciepło, lekki obiad lub kolacja.
Składniki na ok. 3 porcje:
Faszerowane papryki:
1 ½ czerwonej papryki
50 g sera feta
150 g gęstego, naturalnego serka kremowego (typu Philadelphia)
12 plasterków bekonu lub boczku
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
ok. 2 łyżek posiekanego szczypiorku
Sałatka:
3 garście mieszanej sałaty
3 rzodkiewki
kawałek marchewki
pół awokado
kawałek ogórka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
W głębokim talerzu ugnieść ser feta i kremowy widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać przyprawy i szczypiorek. Wymieszać.
Masą serową napełnić ćwiartki papryk. Każdy kawałek owinąć w dwa plasterki boczku (lub bekonu), zawijając tak, aby końcówki boczku były schowane pod spód.
Papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż boczek się przyrumieni.
W międzyczasie przygotować sałatę: Sałatę umyć i osuszyć. Rozłożyć na trzech dużych, płaskich talerzach.
Rzodkiewkę, ogórek, marchewkę, awokado umyć i osuszyć. Awokado, ogórek i marchewkę obrać. Warzywa pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
Upieczone, gorące papryki układać po dwie sztuki na każdym talerzu.