Zapiekane kwiaty cukinii z mozzarellą
Kolejna propozycja na przygotowanie pysznej potrawy z wykorzystaniem kwiatów cukinii. Tym razem wybrałam kwiaty żeńskie z małymi cukiniami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać same kwiaty. Można podawać je jako przystawkę na ciepło lub w towarzystwie sałatki i świeżego pieczywa jako samodzielne, lekkie danie.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- ok. 8 kwiatów cukinii (same kwiaty lub z zalążkiem cukiniowego owocu)
- 125g sera mozzarella
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- ok. 20g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Ser mozzarella pokroić w grube paski. Obsypać solą i sporą ilością pieprzu.
- Faszerować kwiaty mozzarellą. Zamknąć kwiaty, skręcając ich końcówki.
- Formę żaroodporną posmarować oliwą. Układać cukinie jedna koło drugiej. Kwiaty i cukinie posmarować oliwą przy pomocy silikonowego pędzelka. Z wierzchu posypać startym parmezanem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 170°C, aż zacznie intensywnie pachnieć. Podawać od razu na ciepło.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17350
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.