Ryż z mięsem mielonym i brokułem

  • Preparation Time: PT0H10M
  • Cooking Time: PT0H50M
  • Total Time: PT1H00M
  • Servings: 6
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Mięso, Warzywa, Ryż
  • Składnik - Mięso: Mięso mielone, Mięso wieprzowe, Mięso wołowe
  • Składnik - Warzywa: Brokuł, Cebula, Papryka
  • Przyprawy: Czosnek, Sos sojowy
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez jajek, Bez laktozy
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Garnek
Napisz komentarz
Ryż z mięsem mielonym i brokułem

Ryż z mięsem mielonym i brokułem

to szybki i prosty pomysł na pyszny, pożywny obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki przygotujesz w jednym garnku - dzięki temu potrawa jest nie tylko smaczna, ale też wygodna. Soczyste mięso mielone, delikatny brokuł, kolorowa papryka i aromatyczny sos sojowy tworzą razem danie pełne smaku i koloru. Idealne na codzienny obiad, do lunchboxa do pracy czy na ciepłą kolację.

To danie łączy w sobie prostotę i wartości odżywcze - jest bogate w białko, warzywa i węglowodany, a przy tym lekkie i sycące. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z ryżem i warzywami, który zawsze się udaje, ten przepis sprawdzi się doskonale.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo- wołowego
  • 300 g ryżu (u mnie Basmati)
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 papryka (u mnie czerwona)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
  • czarny pieprz mielony
  • 750 ml wody
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, a duże i średnie różyczki na mniejsze kawałki.
  2. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i ogonek. Umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na dużej patelni lub w garnku z powłoką nieprzywieralną i pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż straci różowy kolor. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sos sojowy i pieprz. Wymieszać i podsmażyć przez ok. 1 minuty. Przełożyć mięso z sosem do miski lub na talerz.
  5. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać brokuł, paprykę i cebulę, smażyć ok. 4 minuty, mieszając.

2

  1. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku. (Będą potrzebne 750 ml).
  2. Do warzyw dodać ryż, bulion w proszku i wodę. Przykryć i gotować na małej- średniej mocy palnika przez ok. 12 minut. Pod koniec przemieszać, aby potrawa się nie przypaliła. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.

3

4

  1. Dodać mięso mielone z sosem sojowym, delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawić pieprzem do smaku i w razie potrzeby odrobiną soli (sos sojowy i bulion zwykle wystarczą).

5

  1. Całość przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 5- 10 minut.
  2. Następnie rozłożyć danie na talerze i podawać na ciepło.

Uwaga:

Dlaczego nie dodaję warzyw od razu do podsmażonego mięsa, co uprościłoby przygotowanie? Oczywiście można tak zrobić, ale smażenie mięsa i warzyw osobno ma tę zaletę, że warzywa pozostają bardziej jędrne i zachowują intensywniejszy kolor, zwłaszcza brokuł.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ryż z mięsem mielonym i brokułem Ryż z mięsem mielonym i brokułem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.