Racuchy na kefirze

  • Preparation Time: PT0H10M
  • Cooking Time: PT0H25M
  • Total Time: PT0H35M
  • Diet: Dieta Wegetariańska
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Zboże
  • Składnik - Nabiał: Maślanka
  • Składnik - Owoce: Jabłka
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Słodki
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez mięsa, Wegetariańskie
  • Region: Polska
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
Napisz komentarz
Racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze

to ekspresowe, puszyste placuszki, które zawsze się udają. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie - wystarczy wymieszać składniki i od razu smażyć. W efekcie otrzymasz miękkie, delikatne i pyszne racuchy, które doskonale smakują zarówno z jabłkami, jak i bez nadzienia. Idealne na szybki obiad lub podwieczorek. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Wszystkie składniki najlepiej, aby były w temperaturze pokojowej.

Ciasto:

  • 400 ml kefiru (w zastępstwie można użyć maślanki), temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 2 jabłka (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub konfitura

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować jabłka (opcjonalnie): Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Odstawić.
  2. Przygotować ciasto: W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, sodę i cukier.

2

  1. Do drugiej miski wlać kefir i dodać jajka. Roztrzepać trzepaczką.

3

  1. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać energicznie, ale krótko - tylko do połączenia składników (lub krótko zmiksować).

4

  1. Dodatkowo można dodać kawałki jabłek i delikatnie wymieszać.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika.
  3. Na rozgrzany olej nakładać po jednej kopiatej łyżce ciasta na racucha. Racuchy smażyć powoli na niedużej mocy palnika, aż ładnie zarumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru. (Uwaga: Zbyt wysoka temperatura sprawi, że racuchy będą surowe w środku lub przypalone z zewnątrz. Z kolei zbyt niska temperatura spowoduje, że placki wchłoną zbyt dużo oleju. Idealna temperatura to lekko poniżej średniej mocy palnika).

5

  1. Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Podawać na ciepło - same, z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste racuchy, nie mieszaj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki.
  • Możesz dodać szczyptę cynamonu do wersji z jabłkami - podkreśli smak i aromat.
  • Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je też podgrzać w piekarniku.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas smażenia:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Racuchy na kefirze Racuchy na kefirze Racuchy na kefirze
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.