Racuchy na kefirze
- Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Składnik - Owoce: Jabłka
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Dzieci, Bez mięsa, Wegetariańskie
- Region: Polska
- Diet: Dieta Wegetariańska
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Smak: Słodki
- Główny składnik: Zboże
- Preparation Time: PT0H10M
- Cooking Time: PT0H25M
- Składnik - Nabiał: Maślanka
- Total Time: PT0H35M

Racuchy na kefirze
to ekspresowe, puszyste placuszki, które zawsze się udają. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie - wystarczy wymieszać składniki i od razu smażyć. W efekcie otrzymasz miękkie, delikatne i pyszne racuchy, które doskonale smakują zarówno z jabłkami, jak i bez nadzienia. Idealne na szybki obiad lub podwieczorek. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Wszystkie składniki najlepiej, aby były w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 400 ml kefiru (w zastępstwie można użyć maślanki), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 jabłka (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub konfitura
Sposób przygotowania:
- Przygotować jabłka (opcjonalnie): Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Odstawić.
- Przygotować ciasto: W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, sodę i cukier.

- Do drugiej miski wlać kefir i dodać jajka. Roztrzepać trzepaczką.

- Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać energicznie, ale krótko - tylko do połączenia składników (lub krótko zmiksować).

- Dodatkowo można dodać kawałki jabłek i delikatnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika.
- Na rozgrzany olej nakładać po jednej kopiatej łyżce ciasta na racucha. Racuchy smażyć powoli na niedużej mocy palnika, aż ładnie zarumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru. (Uwaga: Zbyt wysoka temperatura sprawi, że racuchy będą surowe w środku lub przypalone z zewnątrz. Z kolei zbyt niska temperatura spowoduje, że placki wchłoną zbyt dużo oleju. Idealna temperatura to lekko poniżej średniej mocy palnika).

- Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać na ciepło - same, z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste racuchy, nie mieszaj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki.
- Możesz dodać szczyptę cynamonu do wersji z jabłkami - podkreśli smak i aromat.
- Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je też podgrzać w piekarniku.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas smażenia:
|
|
|
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |

Odsłon: 214
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.