
Racuchy na kefirze
to ekspresowe, puszyste placuszki, które zawsze się udają. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie - wystarczy wymieszać składniki i od razu smażyć. W efekcie otrzymasz miękkie, delikatne i pyszne racuchy, które doskonale smakują zarówno z jabłkami, jak i bez nadzienia. Idealne na szybki obiad lub podwieczorek. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Wszystkie składniki najlepiej, aby były w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 400 ml kefiru (w zastępstwie można użyć maślanki), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 jabłka (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub konfitura
Sposób przygotowania:
- Przygotować jabłka (opcjonalnie): Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Odstawić.
- Przygotować ciasto: W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, sodę i cukier.

- Do drugiej miski wlać kefir i dodać jajka. Roztrzepać trzepaczką.

- Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać energicznie, ale krótko - tylko do połączenia składników (lub krótko zmiksować).

- Dodatkowo można dodać kawałki jabłek i delikatnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika.
- Na rozgrzany olej nakładać po jednej kopiatej łyżce ciasta na racucha. Racuchy smażyć powoli na niedużej mocy palnika, aż ładnie zarumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru. (Uwaga: Zbyt wysoka temperatura sprawi, że racuchy będą surowe w środku lub przypalone z zewnątrz. Z kolei zbyt niska temperatura spowoduje, że placki wchłoną zbyt dużo oleju. Idealna temperatura to lekko poniżej średniej mocy palnika).

- Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać na ciepło - same, z konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste racuchy, nie mieszaj ciasta zbyt długo po dodaniu mąki.
- Możesz dodać szczyptę cynamonu do wersji z jabłkami - podkreśli smak i aromat.
- Racuchy najlepiej smakują świeżo po usmażeniu, ale można je też podgrzać w piekarniku.
|  | Kuchnia: | Polska | 
|  | Czas: | Czas przygotowania:  Czas smażenia:  | 
|  | Liczba sztuk: | ok. 20 | 
|  | Trudność: | łatwa | 
|  | Koszt: | niski | 
 
  
 
 
				 Napisz komentarz
 Napisz komentarz