Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią
- Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Piekarnik
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
- Diet: Bez Glutenu, Dieta Niskowęglowodanowa, Dieta Keto
- Składnik - Mięso: Mięso mielone
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Smak: Neutralny
- Preparation Time: PT0H30M
- Cooking Time: PT0H40M
- Składnik - Nabiał: Ser żółty
- Total Time: PT1H00M
- Składnik - Warzywa: Cebula, Cukinia, Papryka
- Servings: 8

Papryki faszerowane mięsem mielonym
to klasyczny i zawsze udany pomysł na obiad. W tej wersji zamiast ryżu użyłam startej cukinii, dzięki czemu danie jest lżejsze, soczyste i idealne w diecie niskowęglowodanowej lub keto. Farsz mięsno- warzywny świetnie komponuje się z papryką, a całość dopełnia zapieczony ser żółty. To prosty przepis na faszerowane papryki, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na elegancką kolację.
Składniki na 8 sztuk:
- 8 średniej wielkości papryk*
- 800 g mięsa mielonego (np. wołowego, wołowo- wieprzowego)
- 1 cukinia (waga po odcięciu końców ok. 300g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz mielony, dowolne zioła ( u mnie 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich)
- 100- 150 g startego żółtego sera (u mnie mozzarella)
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć, osuszyć, odciąć górne części z ogonkami (tzw. kapelusze) i wydrążyć w środku. Papryki z kapeluszami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając papryki przecięciem do dołu.

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- W tym czasie przygotować farsz: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać mięso mielone i wszystko razem podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać cukinię i smażyć, aż woda odparuje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami.

- Gotowe papryki wyciągnąć z piekarnika. Ostrożnie odłożyć kapelusze na talerz, a papryki odwrócić otwarciem do góry.
- Papryki napełnić gorącym farszem.

- Posypać startym serem i przykryć kapeluszami. (Przed nałożeniem kapelusza, wyciągam ogonki i je wyrzucam. Fajnie widać przez dziurkę, czy ser jest roztopiony).

- Piec dalej ok. 10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na ciepło.
Uwaga:
- * Najlepiej wybrać papryki, które postawione utrzymują się w pionie, aby podczas pieczenia z farszem nie poprzewracały się. Jeśli papryki będą niestabilne to można je o siebie oprzeć lub włożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, ale najwygodniej jest jak się same utrzymują.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 8 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |

Odsłon: 893
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.