Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią

  • Preparation Time: PT0H30M
  • Cooking Time: PT0H40M
  • Total Time: PT1H00M
  • Servings: 8
  • Diet: Bez Glutenu, Dieta Niskowęglowodanowa, Dieta Keto
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Składnik - Mięso: Mięso mielone
  • Składnik - Nabiał: Ser żółty
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Cukinia, Papryka
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez jajek, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Czas przygotowania: Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Piekarnik
Napisz komentarz
Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią

Papryki faszerowane mięsem mielonym

to klasyczny i zawsze udany pomysł na obiad. W tej wersji zamiast ryżu użyłam startej cukinii, dzięki czemu danie jest lżejsze, soczyste i idealne w diecie niskowęglowodanowej lub keto. Farsz mięsno- warzywny świetnie komponuje się z papryką, a całość dopełnia zapieczony ser żółty. To prosty przepis na faszerowane papryki, które sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na elegancką kolację.

Składniki na 8 sztuk:

  • 8 średniej wielkości papryk*
  • 800 g mięsa mielonego (np. wołowego, wołowo- wieprzowego)
  • 1 cukinia (waga po odcięciu końców ok. 300g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz mielony, dowolne zioła ( u mnie 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich)
  • 100- 150 g startego żółtego sera (u mnie mozzarella)

Sposób przygotowania:

  1. Papryki umyć, osuszyć, odciąć górne części z ogonkami (tzw. kapelusze) i wydrążyć w środku. Papryki z kapeluszami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając papryki przecięciem do dołu.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  2. W tym czasie przygotować farsz: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać mięso mielone i wszystko razem podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać cukinię i smażyć, aż woda odparuje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ziołami.

3

  1. Gotowe papryki wyciągnąć z piekarnika. Ostrożnie odłożyć kapelusze na talerz, a papryki odwrócić otwarciem do góry.
  2. Papryki napełnić gorącym farszem.

4

  1. Posypać startym serem i przykryć kapeluszami. (Przed nałożeniem kapelusza, wyciągam ogonki i je wyrzucam. Fajnie widać przez dziurkę, czy ser jest roztopiony).

5

  1. Piec dalej ok. 10 minut, aż ser się roztopi.
  2. Podawać na ciepło.

Uwaga:

  • * Najlepiej wybrać papryki, które postawione utrzymują się w pionie, aby podczas pieczenia z farszem nie poprzewracały się. Jeśli papryki będą niestabilne to można je o siebie oprzeć lub włożyć do formy do pieczenia lub żaroodpornego naczynia, ale najwygodniej jest jak się same utrzymują.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.