Keto naleśniki bez mąki

  • Total Time: PT0H30M
  • Servings: 3
  • Diet: Glutenfrei, Low Carb, Keto, *LowSaltDiet, Vegetarisch
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło, Na zimno
  • Główny składnik: Jajka
  • Składnik - Nabiał: Śmietana
  • Składnik - Owoce: Maliny
  • Smak: Neutralny, Słodki
  • Pora dnia: Śniadanie, Obiad, Kolacja
  • Trudność: Średnio trudne
  • Dieta, Konsumenci : Bez glutenu, Bez mięsa, Wegetariańskie, Niskowęglowodanowe / Low Carb, Keto, Zdrowe
  • Dania Główne - kategoria: Naleśniki
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Blender
Napisz komentarz
Keto naleśniki bez mąki

Niskowęglowodanowe naleśniki bez mąki – elastyczne i szybkie, z jajek, śmietanki i żelatyny.

Szukasz przepisu na szybkie keto naleśniki bez mąki? Te elastyczne naleśniki jajeczne z dodatkiem śmietanki i żelatyny to idealna niskowęglowodanowa alternatywa dla klasycznych naleśników. Świetnie się zwijają, nie pękają i sprawdzą się zarówno z wytrawnym farszem (np. szpinak, mięso), jak i ze słodkim (np. mascarpone z owocami).

Bez glutenu, bez mąki, bez cukru i zbędnych składników – tylko jajka, śmietanka i żelatyna. Możesz użyć ich także jako bazy do keto krokietów lub wrapów. Idealny przepis na keto śniadanie lub kolację.

Makro 1 naleśnika (licząc po 3 g oleju kokosowego do smażenia na jeden naleśnik): 197 kcal, B: 15g, T: 15g, W: 1g (węglowodany netto: 1g)

Składniki na 3 naleśniki o śr. ok. 23 cm:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 18 g żelatyny w proszku
  • 50 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, żelatynę, śmietankę i szczyptę soli zmiksować blenderem. (Ziarenka żelatyny pozostaną widoczne – to normalne).
  2. Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką. Dodać odrobinę masła klarowanego lub oleju kokosowego. (Polecam rozprowadzić tłuszcz pędzelkiem silikonowym).
  3. Masę jajeczną dobrze przemieszać. Wlać porcję masy na środek patelni i, poruszając nią, równomiernie rozprowadzić ją po całej powierzchni. (Nie należy wlewać zbyt małej ilości masy – zbyt cienki naleśnik będzie trudny do przewrócenia).
  4. Smażyć na średniej mocy palnika, aż naleśnik zarumieni się od spodu. Następnie delikatnie przewrócić go łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż się przyrumieni.

2

  1. Masę jajeczną należy każdorazowo przemieszać przed wlaniem na patelnię, aby żelatyna nie osiadała na dnie.
  2. Przed smażeniem kolejnego naleśnika ponownie natłuścić patelnię. Po rozpuszczeniu tłuszczu wlać kolejną porcję masy i smażyć z obu stron.
  3. Podawać z ulubionym dodatkiem – u mnie to twaróg z jogurtem greckim, osłodzony erytrytolem i z dodatkiem malin.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 3

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Keto naleśniki bez mąki Keto naleśniki bez mąki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.