Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

  • Preparation Time: PT0H30M
  • Cooking Time: PT0H10M
  • Total Time: PT0H30M
  • Servings: 6
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Składnik - Mięso: Mięso mielone
  • Składnik - Nabiał: Ser żółty
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Szpinak
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Dzieci
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin, Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Garnek
Napisz komentarz
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem

to szybki i prosty przepis na sycący obiad z jednego garnka. Danie idealnie sprawdzi się na co dzień – szczególnie w zapracowane dni, kiedy zależy nam na domowym posiłku bez zbędnego stania przy kuchni. Mięso mielone, świeży szpinak i żółty ser tworzą pyszne, aromatyczne połączenie, które smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Ten makaronowy obiad to klasyczny przykład domowego comfort foodu – ciepłego, kremowego i wyjątkowo satysfakcjonującego. Co więcej, przygotujesz go w 30 minut, z łatwo dostępnych składników. Jeśli szukasz pomysłu na łatwy obiad z mięsem mielonym i makaronem, ten przepis z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 400 g makaronu np.Fusilli
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g startego sera żółtego np. gouda lub mozzarella
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia. Dodać mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać szpinak i smażyć chwilę, aż straci objętość.
  4. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Następnie dodać do patelni z mięsem.
  5. Na końcu dodać starty ser i wymieszać, aby się roztopił. Ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Podawać na ciepło.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Makaron z mięsem mielonym i szpinakiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.