Keto spaghetti à la Bolognese
Spaghetti Bolognese w wersji keto, low carb z makaronem z rzodkwi i sosem z mięsa mielonego i pomidorów. Pyszny, pożywny obiad lub kolacja, który jest niskowęglowodanowy, szybki i prosty do przygotowania.
Makro 1 porcja: 378 kcal, B: 31g, T: 23g, W: 13g (W netto: 7,7g).
Składniki na ok. 3 porcje:
- 300 g mięsa mielonego, wołowo- wieprzowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 rzodkiew biała, podłużna (waga dowolna u mnie ok. 550 g)
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, czarny pieprz mielony
Dodatkowo:
- ok. 60 g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew umyć, obrać i za pomocą temperówki spiralnej do warzyw lub obieraczki do warzyw pokroić na długie spaghetti.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na patelni, na średniej mocy palnika, rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso mielone. Wszystko razem chwilę podsmażyć, aż mięso straci kolor różowy. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), oregano, bazylię, dobrze doprawić solą i pieprzem i zagotować.
- W międzyczasie zagotować wodę w garnku. Dodać spaghetti z rzodkwi i gotować 5 minut. Odcedzić na sitku.
- Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać startym parmezanem.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 629
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.