Ryż curry z kawałkami kurczaka, zielonym groszkiem i papryką. Proste, a zarazem bardzo smaczne, sycące danie, lubiane również przez dzieci.
Składniki na ok. 6 porcji:
Ryż:
300 g ryżu długoziarnistego (u mnie jaśminowego)
2 litry wody
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
Mięso:
400 g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry w proszku
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dodatkowo:
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości marchewka
200 g mrożonego, zielonego groszku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w 2 litrach wody z dodatkiem 1½ łyżeczki soli, łyżeczki kurkumy i łyżeczki curry. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, a następnie przełożyć do garnka lub dużej miski.
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przełożyć do czystej miski.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do mięsa, posypać solą, curry i pieprzem. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kawałki mięsa z cebulą i przyprawami. Smażyć na średniej mocy palnika przez ok. 8- 10 minut, aż mięso nie będzie surowe, mieszając od czasu do czasu. Całość (razem z olejem) przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. (Patelni nie myć).
Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju. Dodać paprykę i marchewkę. Smażyć, mieszając, ok. 2 minut. Następnie dodać mrożony groszek i smażyć jeszcze 5 minut. Połączyć z ryżem i mięsem i całość podgrzać.