Ryż zapiekany z jabłkami
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to tani i bezmięsny obiad. Ryż gotowany jest na lekko słodzonym mleku, a następnie zapiekany z soczystymi, prażonymi jabłkami z cynamonem. Proste danie na słodko, które można podać również na kolację lub podwieczorek. Lubiane szczególnie przez dzieci.
Składniki na ok. 6 porcji:
Prażone jabłka:
- 1 ½ kg jabłek (waga przed obraniem)
- 1 łyżka (lub 20 g) masła
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie 1- 3 łyżki cukru do smaku (w zależności od kwaśności jabłek)
Warstwa ryżowa:
- 300 g (ok. 1 ½ szklanki) ryżu np. Basmati
- 750 ml (3 szklanki) mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Polewa jogurtowa (opcjonalnie):
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ok. 40 g masła, zimnego (na wierzch) + trochę do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić od razu sokiem z połowy cytryny.
- Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową roztopić 1 łyżkę masła. Dodać starte jabłka i prażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 10 minut, aż jabłka będą miękkie. Ściągnąć z pieca i wmieszać cynamon. Spróbować, czy jabłka nie są kwaśne. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
- W tym czasie, gdy jabłka się prażą, można przygotować ryż: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła, cukru, ryż i szczyptę soli. Gotować na małej mocy palnika ok. 15- 20 minut, pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Gdyby ryż wchłonął mleko, a dalej był twardy, należy dodać jeszcze trochę mleka i gotować do miękkości). Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić ryż przykryty pokrywką na czas przygotowania formy.
- Naczynie żaroodporne (najlepiej z pokrywką) o wymiarach ok. 20 x 28 cm (lub trochę mniejsze) wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ryżu, wyrównać i ugnieść tylną stroną łyżki. Wyłożyć jabłka i wyrównać. (Ryż i jabłka mogą być gorące przy wykładaniu do formy).
- Na jabłka wyłożyć resztę ryżu. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cienkie wiórki z masła.
- Naczynie przykryć żaroodporną pokrywką (lub w przypadku jej braku folią aluminiową).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- W międzyczasie przełożyć jogurt naturalny do miseczki. Dodać cukier waniliowy i wymieszać.
- Gorący ryż z jabłkami oprószyć cynamonem. Nakładać na talerze i podawać z jogurtem. (Zapiekany ryż najlepiej dzieli się na porcje gdy jest zimny, ale na ciepło, nawet jak się rozlatuje jest najsmaczniejszy).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 25500
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.