Ryż zapiekany z jabłkami

Napisz komentarz
Ryż zapiekany z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to tani i bezmięsny obiad. Ryż gotowany jest na lekko słodzonym mleku, a następnie zapiekany z soczystymi, prażonymi jabłkami z cynamonem. Proste danie na słodko, które można podać również na kolację lub podwieczorek. Lubiane szczególnie przez dzieci.

Składniki na ok. 6 porcji:

Prażone jabłka:

  • 1 ½ kg jabłek (waga przed obraniem)
  • 1 łyżka (lub 20 g) masła
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie 1- 3 łyżki cukru do smaku (w zależności od kwaśności jabłek)

Warstwa ryżowa:

  • 300 g (ok. 1 ½ szklanki) ryżu np. Basmati
  • 750 ml (3 szklanki) mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Polewa jogurtowa (opcjonalnie):

Dodatkowo:

  • ok. 40 g masła, zimnego (na wierzch) + trochę do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić od razu sokiem z połowy cytryny.
  2. Na głębokiej patelni lub w garnku z powłoką teflonową roztopić 1 łyżkę masła. Dodać starte jabłka i prażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 10 minut, aż jabłka będą miękkie. Ściągnąć z pieca i wmieszać cynamon. Spróbować, czy jabłka nie są kwaśne. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
  3. W tym czasie, gdy jabłka się prażą, można przygotować ryż: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła, cukru, ryż i szczyptę soli. Gotować na małej mocy palnika ok. 15- 20 minut, pod przykryciem, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Gdyby ryż wchłonął mleko, a dalej był twardy, należy dodać jeszcze trochę mleka i gotować do miękkości). Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić ryż przykryty pokrywką na czas przygotowania formy.

2

  1. Naczynie żaroodporne (najlepiej z pokrywką) o wymiarach ok. 20 x 28 cm (lub trochę mniejsze) wysmarować masłem. Wyłożyć połowę ryżu, wyrównać i ugnieść tylną stroną łyżki. Wyłożyć jabłka i wyrównać. (Ryż i jabłka mogą być gorące przy wykładaniu do formy).

3

  1. Na jabłka wyłożyć resztę ryżu. Na wierzchu rozłożyć równomiernie cienkie wiórki z masła.

4

  1. Naczynie przykryć żaroodporną pokrywką (lub w przypadku jej braku folią aluminiową).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  3. W międzyczasie przełożyć jogurt naturalny do miseczki. Dodać cukier waniliowy i wymieszać.
  4. Gorący ryż z jabłkami oprószyć cynamonem. Nakładać na talerze i podawać z jogurtem. (Zapiekany ryż najlepiej dzieli się na porcje gdy jest zimny, ale na ciepło, nawet jak się rozlatuje jest najsmaczniejszy).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ryż zapiekany z jabłkami Ryż zapiekany z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.