Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem
Krokiety z farszem z usmażonych pieczarek, jajek na twardo, natki pietruszki i startego, żółtego sera. Bardzo smaczny obiad, prosty do przygotowania, ale nieco pracochłonny. Krokiety można podawać z filiżanką czerwonego barszczu.
Składniki na ok. 8- 9 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej*
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 4 jajka
- 100- 150 g startego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Odstawić na bok do wystygnięcia.
- W międzyczasie ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Następnie posiekać i dodać do chłodnych pieczarek. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Wmieszać ser żółty.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
- Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
- Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
- Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 4 (po 2 krokiety) |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 30496
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.