Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem

Napisz komentarz
Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem

Krokiety z farszem z usmażonych pieczarek, jajek na twardo, natki pietruszki i startego, żółtego sera. Bardzo smaczny obiad, prosty do przygotowania, ale nieco pracochłonny. Krokiety można podawać z filiżanką czerwonego barszczu.

Składniki na ok. 8- 9 sztuk:

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej*
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 4 jajka
  • 100- 150 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
  2. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  3. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Następnie posiekać i dodać do chłodnych pieczarek. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Wmieszać ser żółty.
  4. Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
  5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
  6. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.

2

3

4

  1. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
  2. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Uwaga:

* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4 (po 2 krokiety)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.