Wigilijna kapusta z fasolą
Proste, sycące danie nie tylko na Wigilię. Poza Wigilią można zaserwować taką kapustę np. z usmażonymi udkami kurczaka. Kapusta kiszona w tej potrawie nie powinno być kwaśna. Dlatego, jeśli po spróbowaniu okaże się kwaśna, należy ją wypłukać. Danie powinno mieć maślany smak, dlatego nie szczędźmy tutaj prawdziwego masła. 3 łyżki masła to minimum ;)
Składniki:
- 200 g białej fasoli np. Jaś
- 500 g kapusty kiszonej, może być z marchewką (waga po odciśnięciu soku)
- 1 duża cebula
- co najmniej 3 duże łyżki masła (60- 100g)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- sól, czarny pieprz mielony
- woda do moczenia fasoli i gotowania fasoli i kapusty
Sposób przygotowania:
- Wieczór przed przygotowaniem dania, przebrać i opłukać fasolę na sitku. Przełożyć do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody i pozostawić na noc (najlepiej na 10- 12 godzin) do namoczenia. (Fasola mocno pęcznieje, dlatego wody do namoczenia powinno być dużo).
- Na następny dzień odlać wodę z fasoli na sitku. Przepłukać fasolę zimną, bieżącą wodą, przełożyć z powrotem do garnka i zalać świeżą wodą tak, aby wody było ok. na szerokość dwóch palców więcej niż fasoli. (Zmiana wody ma zapobiec wzdęciom. Można również ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Wtedy zachowa się większość składników odżywczych).
- Wodę z fasolą zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika na niską i gotować fasolę ok. 40- 60 minut (bez przykrycia), aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania (gdy fasola będzie tylko lekko twardawa) dodać 1 łyżeczkę soli.
- Garnek z ugotowaną fasolą ściągnąć z pieca i najlepiej pozostawić fasolę w wodzie do wystygnięcia. (Studzona fasola w wodzie nie popęka i nie pomarszczy się).
- Podczas gotowania fasoli przygotować kapustę: Odciśniętą z soku kapustę wypłukać (jeśli jest kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą (tyle, aby woda prawie pokryła kapustę np. 3 szklanki o pojemności 250ml), dodać liście laurowe i ziela angielskie. Gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Ugotowaną kapustę odcedzić na sitku z wody i przełożyć z powrotem do garnka.
- W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na dwóch łyżkach masła. Dodać do gorącej, odsączonej kapusty z resztą masła. Dodać majeranek, sól i pieprz. Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać odsączoną na sitku fasolę i całość mocno podgrzać, delikatnie mieszając.
- Tak przygotowane danie można przechowywać w lodówce, a w Wigilię tylko odgrzać.
Odsłon: 30432
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.