Kotlety bezmięsne z serka wiejskiego, płatków owsianych i jajek. Można podawać je do dania głównego zamiast mięsa z sałatką i ziemniakami. Chłodne są również smaczną przekąską.
Składniki na ok. 12 sztuk:
300 g gęstego, zwartego serka wiejskiego
4 jajka (rozmiar M)
200 g otrąb owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
trochę posiekanej zielonej cebulki
sól, pieprz mielony, słodka lub ostra papryka w proszku
olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć serek wiejski, surowe jajka, otręby lub płatki owsiane i posiekaną cebulkę. Dobrze przyprawić i wymieszać łyżką.
Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średniej mocy palnika tłuszcz. Nabierać masę łyżką, formować kotleciki i układać na rozgrzanej patelni. (Ręce można maczać w wodzie, jeśli masa będzie się za mocno kleić do rąk).
Smażyć powoli na niedużej mocy palnika z obu stron. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Bardzo dobre kotleciki. Jestem pozytywnie zaskoczona jaie były zwarte. Zrobiłam je po śniadaniu a piekłam na obiad. Z opakowania 500gram wystarczyło serka na kotlety i śmietany na miezerię.