Ryż z jogurtem i malinami
Szybki obiad na słodko składający się z ugotowanego ryżu polanego jogurtem naturalnym z rozgniecionymi malinami. Ekspresowy obiad lub deser, uwielbiany przez dzieci. Jeśli ma to być deser, możesz ugotować ryż na mleku. Do przygotowania nie tylko w sezonie malinowym. Poza sezonem można wykorzystać maliny mrożone. Zamiast ryżu można podać taki sos malinowy również z ugotowanym makaronem.
Składniki na ok. 2- 3 porcje:
- 200 g (lub 1 szklanka o pojemności 250ml) ryżu
- 250 ml jogurtu naturalnego zwykłego lub typu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
- 250 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier do smaku
- sól
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
- Maliny rozgnieść widelcem w głębokim talerzu lub misce. Dodać jogurt lub śmietanę i wymieszać. Posłodzić do smaku.
- Gorący lub chłodny ryż rozłożyć na talerzach i polać jogurtem z malinami.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2- 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 15784
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.