Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Gołąbki:
½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
½ kg białej kapusty
½ szklanki surowego ryżu (100 g)
1 cebula
2 jajka (rozmiar M)
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
500 g passaty pomidorowej
250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
sól, pieprz, suszone oregano
3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.
Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.
Ja kapustę kroje nożem i nie tak strasznie drobno żeby było ja czuć. I jeśli są bardzo luźne dosypuje trochę bułki tartej . Golabki duszę w garnku wydaje mi się, że są bardziej soczyste
Spróbuj kapustę zetrzeć na tarce albo bardzo drobniusieńko poszatkować, posolić, wygnieść rączkami i zostawić na 10-20 minut. Po tym czasie rączkami odcisnąć sok. Ja tak zrobiłam i jest ok. I zamiast dwóch jajek dodałam jedno.