Placki z cukinii (niskowęglowodanowe)
Te pyszne, delikatne placki z cukinii są zdrowe, bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Z dodatkiem zdrowej mąki z ciecierzycy. Szybkie do przygotowania. Polecam je na obiad z dodatkiem jogurtu lub sałaty.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
- 1 łyżeczka soli
- 65 g mąki z ciecierzycy
- 2 jajka (rozmiar M)
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię wymieszać z łyżeczką soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na co najmniej 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
- Cukinię przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę z ciecierzycy, szczyptę soli i pieprzu. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką.
- Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 kopiatej łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki, lekko je spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub sałatą.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
- 1 łyżeczka soli
- 65 g mąki z ciecierzycy
- 2 jajka (rozmiar M)
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, osuszyć i pociąć na kawałki. Przełożyć do naczynia miksującego. Dodać 1 łyżeczkę soli i posiekać 7 sek./ obr. 4.
- Cukinię przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na co najmniej 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
- Wyciśniętą cukinię przełożyć z powrotem do naczynia miksującego. Dodać jajka, mąkę z ciecierzycy, szczyptę soli i pieprzu. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać 15 s./ obroty w lewo/ obr. 3.
- Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 kopiatej łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki, lekko je spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub sałatą.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 28661
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.