Placuszki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Szybki, łatwy i tani obiad. Miękkie placuszki z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty. Są puszyste, kwaskowate od kapusty i dodatkowo bezglutenowe. Podaję je z dipem jogurtowym, przygotowanym z naturalnego jogurtu typu greckiego, połączonego z posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą i przyprawionego solą i pieprzem do smaku.
Składniki na 14 sztuk o ok. 7 cm średnicy:
- 600 g ziemniaków, typu C (czyli mączyste, sypkie)
- 200 g kiszonej kapusty (może być z kawałkami marchewki; waga po odciśnięciu soku z kapusty)
- 1 jajko (rozmiar M)
- sól, mielony pieprz czarny
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości.
- Odcedzić wodę, ziemniaki lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Kapustę kiszoną posiekać. Dodać do ziemniaków.
- Dodać jajko, sól i pieprz do smaku. (Z solą ostrożnie). Wsypać skrobię i krótko zagnieść.
- Formować kulki najlepiej namoczonymi w wodzie rękami. Kulki spłaszczyć.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia, na średniej mocy palnika. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Podawać od razu na ciepło same lub z dipem jogurtowym.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość szuk: |
ok. 14 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 33726
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.