Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to gruby, słodki omlet, porwany na kawałki. To jeden z najpopularniejszych dań na słodko kuchni austriackiej. Można go podać na obiad, jako zamiennik naleśników, na śniadanie lub deser. Wystarczy oprószyć go cukrem pudrem, a także polać sosem waniliowym lub musem jabłkowym. Pasuje tutaj również dżem i świeże owoce.
Do ciasta można dodać jeszcze rodzynki, jeśli lubicie.
Składniki na ok. 2 porcje:
500ml mleka
300g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Wmieszać cukier waniliowy. Ciasto odstawić na 10 minut.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Na patelni o średnicy ok. 28 cm, na średniej mocy palnika, roztopić połowę masła. Wlać połowę ciasta i smażyć, aż ciasto od spodu przyrumieni się na złoty kolor. Szeroką łopatką przewrócić omlet na drugą stronę. Po chwili podzielić ciasto łopatką na nieduże kawałki. (Należy zrobić to dość szybko, aby ciasto za mocno się nie przypiekło). Usmażyć na złoty kolor. Gotowy omlet przełożyć na talerz.
W ten sam sposób usmażyć drugą połowę ciasta.
Podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem. U nas jest to cukier puder lub sos waniliowy.