Tarta z kwiatami cukinii
Tarta na bogato, przygotowana z ciasta francuskiego, sera ricotta i kwiatów cukinii. Wykwintne, nietuzinkowe danie. Tarta najlepiej smakuje podana lekko ciepła w towarzystwie sałaty.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 10 sztuk kwiatów cukinii
- 200g sera ricotta
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 5- 6 liści bazylii
- sól, pieprz
- ok. 30g migdałów w płatkach
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Formę żaroodporną (u mnie o średnicy 26cm) posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. (We Włoszech kupiłam ciasto francuskie o okrągłym kształcie, ale jeśli użyjecie prostokątnego płata to można go przyciąć jak w tym przepisie: tutaj)
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Kwiaty ułożyć na cieście.
- W misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. Masę serową wylać na kwiaty. Na masę założyć brzegi ciasta.
- Masę serową posypać migdałami w płatkach. Brzeg ciasta posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać najlepiej na ciepło.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 12109
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.