Cannelloni z dynią pod beszamelem
Rurki cannelloni nadziewane puree z dyni, zapiekane pod sosem beszamelowym i startym serem. Delikatne, kremowe, lekko słodkie i bardzo smaczne danie. Polecam dobrze doprawić puree i sos, aby potrawa nabrała wyrazistego smaku. Pasuje szczególnie na obiad lub jako danie dla gości.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 200g rurek makaronu cannelloni
Farsz:
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido (do 1 kg)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ok. 1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. ½ łyżeczki mielonego pieprzu
Sos beszamelowy:
- 500ml mleka
- 30g startego parmezanu
- 50g masła
- 50g mąki pszennej
- sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 100g tartego sera mozzarella
- masło do posmarowania formy
- garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w kostkę. (Potrzebne będzie ok. 700g pokrojonej dyni).
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlać bulionem. Gotować pod przykryciem, na średniej mocy palnika, do miękkości (ok. 20 minut).
- Miękką dynię zmiksować blenderem na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Dno formy żaroodpornej posmarować masłem. Odstawić na bok.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić. Dodać mąkę i podsmażyć, mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać parmezan i mieszać, aż ser się rozpuści.
- Część sosu beszamelowego rozłożyć na dnie formy. Rurki cannelloni nadziewać farszem (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego bez końcówki, ale można również łyżeczką). Rurki układać w formie jedną koło drugiej. Przykryć resztą sosu beszamelowego i posypać startym serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół).
- Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwaga:
- Powinna być jedna warstwa rurek, ale jeśli kilka się nie zmieści w formie to można je ułożyć na górze, ale wtedy dobrze jest pomiędzy warstwami rozsmarować sos beszamelowy.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 20840
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.