Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi
Soczyste kawałki mięsa z piersi kurczaka usmażone z cebulą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, doprawione sosem sojowym i ostrymi przyprawami jak chili lub chiński pieprz. Kurczak powinien być dobrze przyprawiony, aby był wyraźny w smaku i ostry. Tak przygotowane mięso można podawać z ryżem lub makaronem.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone cebulki
- 3 cebule szalotki
- 50g orzeszków ziemnym (solonych lub nie)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub rzepakowego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
- chili
- pieprz chiński (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrobię. Wymieszać.
- Szalotki obrać i pokroić w piórka (tj. należy przeciąć cebulę wzdłuż na pół i następnie połówki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki).
- Zielone cebulki umyć, osuszyć i pokroić nie za drobno.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Dodać mięso i szalotki. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Dodać orzeszki ziemne, a następnie zieloną cebulkę. Wymieszać.
- Ściągnąć patelnię z palnika, dodać sos sojowy i przyprawić do smaku solą, chili i pieprzem.
- Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.
Kuchnia: |
Chińska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 29892
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.