Biała, surowa kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i pieczarkami. Kiełbasa pokryta jest miodowo- musztardową marynatą z dużą ilością majeranku. Sycące, niebanalne, a przede wszystkim bardzo smaczne danie, można podawać na kolację z dodatkiem świeżego pieczywa, na obiad z ziemniakami i oczywiście na Wielkanoc.
Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas, w zależności od zapotrzebowania ;).
Składniki na ok. 5 porcji:
5 sztuk surowej białej kiełbasy
500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
250g pieczarek
1 duża cebula
250ml bulionu
2 liście laurowe
125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.