Biała kiełbasa z cebulą i piwem

9 Komentarzy
Biała kiełbasa z cebulą i piwem

Biała kiełbasa zapiekana w piwno- cebulowym sosie. Proste danie, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Pomimo, że tak przygotowana kiełbasa jest potrawą typowo wielkanocną to można ją również podawać w ciągu roku na obiad z puree ziemniaczanym lub na kolację z chrzanem, ćwikłą i świeżym pieczywem.

Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas.

Składniki na ok. 2- 4 porcje:

  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 125ml jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majeranek (co najmniej łyżeczka)
  • sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
  2. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
  3. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa z cebulą i piwem Biała kiełbasa z cebulą i piwem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.