Biała kiełbasa zapiekana w piwno- cebulowym sosie. Proste danie, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Pomimo, że tak przygotowana kiełbasa jest potrawą typowo wielkanocną to można ją również podawać w ciągu roku na obiad z puree ziemniaczanym lub na kolację z chrzanem, ćwikłą i świeżym pieczywem.
Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas.
Składniki na ok. 2- 4 porcje:
4 sztuki surowej białej kiełbasy
3 duże cebule
125ml jasnego piwa
4 łyżki oleju do smażenia
sól
Marynata:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
majeranek (co najmniej łyżeczka)
sól, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.
Bardzo dziękuję za przepis. Przydał się na weekendowy grill. Do marynaty wykorzystałam perłę chmielową i fajny smaczek miała całość. Polecam i pozdrawiam!