Makaron z kremowym sosem dyniowym. Sos polany jest olejem z pestek dyni i posypany uprażonymi pestkami z dyni, rukolą i parmezanem. Proste, szybkie a w smaku pyszne.
Składniki na ok. 4 porcje:
Sos dyniowy:
400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
1 cebula
1 ząbek czosnku
250ml bulionu
2 łyżki masła
sól, pieprz, imbir mielony
50ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
300g makaronu tagliatelle
4 łyżki pestek z dyni
sałata rukola
olej z pestek dyni
parmezan
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.